Vyhľadávanie


Kontakt

Rock Extremum BB Andrej Chrenka
Dolná 30
Banská Bystrica
97401

+421904636298

E-mail: andrej@rockextremum.eu

SKITLIV - Skandinavisk Misantropi (2009)

08.11.2009 16:02

Svena Erika Kristiansena, alias "Maniaca" Vám istotne netreba predstavovať Jeden z najvýraznejších spevákov na nórskej blackmetalovej scéne. V roku 2005 odchádza Maniac z Mayhem. Následne zakladá Skitliv kde si na pomoc prizval medzi inými aj Niklasa Kvarfortha zo Švédskych Shining. Spojenie týchto dvoch extrémnych duší nemohlo dopadnúť nijak inak ako v poriadne chorý výsledok. Po dvoch vydarených EP prichádzajú s novinkou, ktorú som už dlho očakával.

Album "Skandinavisk Misantropi" vyšiel v oktobri 2009 pod značkou Season of Mist. Na albume patricipovalo niekoľko zaujimavých hostí ako Gaahl, David Tibet a slovutný Attila Csihar. Nevýdané zoskupenie hudobníkov sa zišlo pri nahrávaní tohto diela.

Po úvodnom intre prichádza skladba so zlovestným názvom"Slow pain coming". Pomalá temná skladba ktorej základ tvorí "sabbathovský" riff, elektronický hlukový podklad a Maniac hlásujúci príchod utrpenia a bolesti. Famózna kombinácia doomu a black metalu. V trojke "Hollow devotion" sa pripája svojím vokálom Gaahl a spolu s Maniacom odriekavajú text v hypnotizujúcej atmosfére tejto funerálnej záležitosti. A je tu jeden z vrcholov albumu. Titulná skladba začína vybrnkávačkou a Maniac začína zlovestne recitovať. Pomaly sa strieda pokludná atmosféra s riadne vypjatými pasážami zhudobnenej nenávisti. Zimomriavky mi behajú po tele a duša pomaly zčernáva. Totálne mrazivá atmosféra sála z tejto skladby. "Towars the shores of Loss" začína typickým blackovým vybrnkávaním na riadne zkreslenej gitare v ulra pomalom tempe a opät akási recitácia namiesto spevu. V polovičke sa skladba rozbieha do pochodového tempa a zostáva v ňom až do konca. Šestka "A valley Below" sa nesie v strednom tempe celá , opäť nechýba noisový podklad, Maniacov chorý spev a dokonca akýsi pokus o sólo. "Densetsu" je suverénne najrýchlejšia skladba z celého albumu. Prvé dve minúty sú štandartne doomnoisové no potom sa spustí nefalšovaná blacková smršt. Výborné spestrenie a hlavne odľahčenie ťaživej atmosféry, ktorá sa vznáša nad týmto albumom . Vrchol celého diela pre mňa osobne predstavuje záverečná "Scumdrug".Trinásť minutová tortúra v ktorej exceluje Attila Csihar. Spevák, ktorý nemá na svete žiadnu konkurenciu. Opisovať atmosféru tejto kompozície je ako keby ste chceli preniest na papier atmosféru Lynchových filmov. Proste to nejde. Treba počuť.

Zostava:
Maniac - Vocals, Guitars (Sehnsucht, Mayhem (Nor), Bomberos (Nor), Septic Cunts, Voluspa, Wurdulak, Eibon (Nor), Totenkopf (Nor))
Kvarforth - Guitars (Diabolicum, Funeral Dirge (Swe), Ondskapt, Den Saakaldte, Shining (Swe), Bethlehem (Ger))
Ingvar - Guitars (Sehnsucht)
Dag Otto - Drums (Haust)

Label: Season of Mist

Tracklist:
1. Luciferon (intro) 05:21
2. Slow Pain Coming 07:43
3. Hollow Devotion 08:39
4. Skandinavisk Misantropi 06:31
5. Towards the Shores of Loss (Vulture Face Kain) 10:28
6. A Valley Below 09:26
7. Densetsu 07:55
8. ScumDrug 13:12
Total playing time 01:09:14

https://www.myspace.com/skitliv777
https://www.facebook.com/skitlivofficial

Autor: mjdzr