Vyhľadávanie


Kontakt

Rock Extremum BB Andrej Chrenka
Dolná 30
Banská Bystrica
97401

+421904636298

E-mail: andrej@rockextremum.eu

NILE - Those Whom the Gods Detest (2009)

20.11.2009 18:01

Pamätám si časy, keď som z nepochopitelných dôvodov ignoroval týchto Američanov. Až po vydaní albumu "In their darkened shrines" som sa s nimi zoznámil a tá nahrávka mi vyrazila dych. Odvtedy skupina prešla riadny kus cesty a postupne sa prepracovala medzi elitu scény. V poradí šiestu dosku nahrali Nile v Mana Recording štúdiu a produkcie sa ujali Neil Kernon a Erik Rutan /Hate Eternal, ex-Morbid Angel/.

Po boome v devedesiatych rokoch keď smrtiaci kov zaznamenal nevýdanú vlnu slávy a vznikli skutočne tie najzásednejšie diela vytvoriť niečo nové v rámci death metalu je jav veľmi zriedkavý. No týmto hudobníkom sa to podarilo. Večná a nevyčerpatelná téma v ktorej sa Nile brodí už od svojho vzniku - staroveký Egypt je obsahovou náplňou aj na novinke. Skupiny ktoré sa snažili do deathmetalu infiltrovať etnickú hudbu iných kultúr z rôznych období tu boli no častokrát sa uspokojili s umiestnením intier či zamiešaním etnonástrojov do deathového základu. No Nile to poňali úplne ináč. Aj keby ste vymazali z ich hudby tieto ingrediencie a ostala by Vám čisto iba metalová skulptúra, ten Egypt tam stále cítiť. Najväčšiu zásluhu má na tom gitarový mág Karl Sanders, ktorý sa venuje tejto kultúre aj na svojich sólových albumoch. Tam však pracuje hlavne s akustickými nástrojmi. No vráťme sa k novinke. Tá spĺňa tie najprísnejšie kritéria kvalitného diela. Okrem spomínanej atmosféry temných sarkofágov a majestátnych pyramíd je to aj technická vyspelosť všetkých hudobníkov a ich tvorivý potenciál. Skupina pokračuje v trende ktorý naznačili na albume "Ithyphallic" t.j. sklon k čoraz brutálnejšíemu vyzneniu. Najmä v skladbách ako "Permitting the Noble Dead to Descend to the Underworld" ktoré tempom pripomínajú výchricu je miera brutality vybičovanána na maximum. Jediné čo postrádam je absencia pomalších epických skladieb ako je nezabudnutelná hymna "Sarcophagus". V niektorých pasážach Nile sice poriadne spomalí a ťahavé riffy navodia poriadne ťaživú atmosféru no chýba tomu niečo k dokonalosti. Ale inak tu skutočne niet čo vytýkať.

Škoda že turné na podporu tohto albumu tentoraz nezavíta na Slovensko a dokonca ani do Čiech. Kto videl ich vystúpenie minulý rok v Randali mi dá iste za pravdu že je čo ľutovať.

Zostava:
Karl Sanders - Vocals, Guitars
Dallas Toler-Wade - Guitars, Bass, Vocals
George Kollias - Drums, Percussion

Additional Vocals:

Mike Breazeale, Pete Hammoura, Chief Spires, Jon Vesano, David Merideth

Label: Nuclear Blast Records

Tracklist:
1. Kafir! 06:50
2. Hittite Dung Incantation 03:48
3. Utterances of the Crawling Dead 05:09
4. Those Whom the Gods Detest 08:07
5. 4th Arra of Dagon 08:40
6. Permitting the Noble Dead to Descend to the Underworld 03:32
7. Yezd Desert Ghul Ritual in the Abandoned Towers of Silence 02:33
8. Kem Khefa Kheshef 06:18
9. The Eye of Ra 05:01
10. Iskander Dhul Kharnon 06:41
Total playing time 56:40

https://www.nile-catacombs.net/
https://www.myspace.com/16993157

Autor: mjdzr